• 16 maja 2024

Opcją na pyszny posiłek jest pikantna zupa z dorsza z koperkiem. Zupa ta świetnie nadaje się na piątkowe obiady oraz podczas postu. Zupę można przygotować z ziemniakami i porami, co zwiększy jej wartość odżywczą. Zupa rybna z dorsza jest łatwa do wykonania. W dalszej części artykułu pokażemy, jak zrobić zupę z ryby dorsza. Do przygotowania zupy z filetów z dorsza potrzebne będą następujące składniki: świeże filety z dorsza, marchew, pory i ziemniaki, mleko pitne i mąka ziemniaczana, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól i pieprz, ostra papryka). Zupa ta świetnie nadaje się do wzbogacenia diety o dania rybne. Zupę najlepiej podawać na gorąco.

Filet z dorsza należy umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć go za pomocą ręcznika. Ziemniaki, marchew i por pokroić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu dorsza, na patelnię dodać warzywa i mleko. Gdy ryba będzie ugotowana, zdjąć ją z patelni i pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt i mąkę wymieszać, zahartować gorącym wywarem, a następnie dodać tę papkę do wywaru. Następnie do wywaru dodać pokrojone mięso ryby.

Dorsz jest niskokaloryczny (tylko 82 kcal na 100g). Jest to ryba, która dostarcza znaczną ilość pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera również duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które są korzystne w profilaktyce chorób układu krążenia.

Pikantna zupa rybna z dorsza to świetna propozycja na pyszny i obfity obiad. Dzięki tej zupie można włączyć ryby do swojego menu obiadowego. Jest to świetna propozycja na niskokaloryczne danie, ponieważ składniki użyte do jej przygotowania nie są kaloryczne, a dostarczają sporej ilości minerałów i witamin, które będą korzystne dla naszego organizmu.

Składniki dla 5 porcji:

  • Filet z dorsza g
  • Marchew 300 3 małe
  • Por 100 g
  • Ziemniaki późne 500 g 5 średnich sztuk
  • Mleko 3,2% 500 50 ml
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  • Jogurt naturalny 2% 150 g

Filet z dorsza opłukać bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Obierz i umyj ziemniaki oraz marchewkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w cienkie plasterki.

Pory umyć i osuszyć.

Dorsza ugotować w mleku, doprawić warzywami i przyprawami. Po 10 minutach wyjmij rybę z zupy i pokrój na mniejsze kawałki.

Jogurt naturalny wymieszać z mąką i zahartować gorącym wywarem. Jogurt wymieszać z zupą i doprowadzić do wrzenia.

Zupę gotować przez około 10 minut.

Gorącą zupę należy podawać bezpośrednio po jej przygotowaniu.

Top