• 16 maja 2024

Sałatka z awokado i mozzarellą to doskonały pomysł na zdrowy posiłek, który zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Sałatka ta może być podawana jako danie główne lub jako dodatek do posiłku. Sałatka z awokado i mozzarellą jest łatwa do wykonania. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące składniki: sałata, awokado, mini mozzarella, pomidorki koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek i koperek.

Jak zrobić sałatkę z wykorzystaniem awokado i mozzarelli Wyjmij pestkę z awokado i przekrój je na pół. Miąższ pokrój w drobną kostkę i nabierz go łyżką. Dodaj roszponkę do miski. Następnie dodać awokado, mozzarellę odsączoną z zalewy oraz przepołowione pomidorki koktajlowe. Posiekaj koperek i umieść go w misce. Dodaj sól, pieprz, musztardę, oliwę z oliwek i wymieszaj. Wymieszaj dressing z sałatką.

Awokado to owoc pochodzący z Meksyku. Awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Nie zawiera dużo węglowodanów, ale za to sporą ilość tłuszczu. Miąższ awokado jest kremowy i można go łatwo wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możesz zrobić go na słono lub użyć jako bazy do wegańskich deserów. Awokado jest bogate w potas i oleje jednonienasycone. Potas reguluje pracę serca i obniża napięcie krwi. Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek są dobre dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Oliwa z oliwek jest wytwarzana z oliwek. Oliwa extra virgin, zwana również oliwą z pierwszego tłoczenia, powinna być używana do spożycia na zimno. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy.

Pyszną, zdrową sałatkę można również przygotować z mozzarellą o obniżonej zawartości tłuszczu. Pozwoli to na ograniczenie kalorii. Sałatkę można jeść bezpośrednio po jej przygotowaniu. Dressing powinien być dodany natychmiast do sałatki, aby warzywa dłużej zachowały świeżość. Sałatka nie powinna być przechowywana w lodówce. Dietetyczna sałatka jest pożywna i sycąca.

Składniki dla 2 Porcji

  • Sałata 120 g
  • Awokado 150 g 1 średni kawałek
  • Pomidory koktajlowe 200 g
  • Ser Mozzarella 200 g
  • Musztarda 50 5 płaskich łyżeczek
  • Oliwa z oliwek 50 5 łyżek
  • Świeży koper ogrodowy 30 g 1 pęczek

Wyjmij pestkę z awokado i przekrój je na pół.

Miąższ pokrój w kostkę, a następnie nabierz go za pomocą łyżki.

Roszponkę umieść w naoliwionej misce. Dodaj awokado, mozzarellę i przepołowione plasterki pomidorków koktajlowych.

Posiekaj koperek i umieść go w misce. Dodaj sól, pieprz, musztardę, oliwę z oliwek i wymieszaj.

Wmieszać dressing do sałatki i wymieszać.

Top