• 16 maja 2024

Sałatka z mozzarellą, melonem i rukolą to świetna propozycja na szybką przekąskę, lunchbox do pracy lub jako przystawka dla rodziny czy znajomych. Sałatka ta jest delikatna i ma słodko-pikantny smak. Musztarda w dressingu dodaje jej tej dodatkowej ostrości. Łatwo jest zrobić sałatkę z żółtego melona z pomidorami. W tej części pokażemy, jak ją zrobić. Wymaga oleju rzepakowego i miodu pszczelego, melona miodowego, rukoli i sera mozzarella light.

Najpierw przygotuj dressing. Połącz olej, miód i sok z cytryny. Następnie obierz melona i wyłuskaj z niego pestki. Na koniec pokrój owoc w kostkę. Pokrój mozzarellę i pomidory na małe kawałki. Uprażyć słonecznik na patelni w piekarniku. Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce. Dodać do nich dressing. Dobrze wymieszać. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, więc koniecznie uwzględnij nasz przepis w swoim menu.

Sałatka z melonem i rukolą świetnie sprawdza się w wielu dietach. Można ją stosować w dietach wegetariańskich, niskokalorycznych i redukcyjnych. Można zmienić naszą dietę i włączyć do niej zdrową i smaczną sałatkę, która dostarczy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów. Beta-karoten, prowitamina witaminy A, występuje w melonie i jest zaliczany do antyoksydantów. Związki te mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów oraz ryzyka rozwoju miażdżycy.

Zielona sałata z melonem stanowi świetną przekąskę, przystawkę na imprezę lub opcję na lunchbox do pracy. Ta sałatka to połączenie węglowodanów, białek i tłuszczów. Sprzyja dłuższemu uczuciu po posiłku. Ta sałatka świetnie nadaje się na lekkie kolacje. Dressing jest pyszny i podkreśla wszystkie smaki składników.

  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Miód 20 g
  • Melon w miodzie 250 g
  • Arugula g
  • Ser Mozzarella light 150 g
  • Pomidory koktajlowe 100 g
  • Ziarna słonecznika łuskane g

Olej i miód połączyć z sokiem z cytryny.

Przekrój melona na pół, usuń pestki, a następnie obierz skórę.

Z mozzarelli wyjmij marynatę i pokrój ją na mniejsze kawałki.

Pomidory umyć i przekroić na pół.

Uprażyć ziarna słonecznika na patelni przystosowanej do piekarnika.

Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj do miski miód i sos cytrynowy i dobrze wymieszaj.

Top