• 2 maja 2024

Ta tradycyjna przystawka świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem i sałatką warzywną. Słodycz śliwki doskonale równoważy smak i tworzy pyszną kiełbasę. Faszerowany schab ze śliwkami nie wymaga wiele wysiłku, ale schab musi być marynowany przez noc, aby zachować jego wilgotność.

Pyszna kanapka powstaje z pokrojonej w plastry kiełbasy ze schabu i świeżego chrupiącego chleba. Jest to najlepszy sposób na zrobienie kanapki. Spróbuj też dodać kiełbasę do sałatki ze świeżymi warzywami lub z pigwą.

Składniki na. 20 porcji

  • Schab bez kości 2000 g
  • Śliwki suszone 300 g
  • Czosnek 50 g
  • Olej rzepakowy ml
  • Bulion drobiowy 175 g

Ilość porcji:

Mięso umyć i osuszyć. Za pomocą noża naciąć w schabie kieszonkę. Wykonać nacięcie około 4-5 cm poza brzegami. W ten sposób powstanie otwór, do którego będzie można włożyć suszone śliwki.

Teraz przygotuj mięso i zamarynuj je. Połącz olej z 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczką soli. Użyj praski do czosnku lub posiekaj czosnek. Zamarynuj dobrze całe mięso. Przykryj je folią i posmaruj marynatą. Mięso powinno być przechowywane w lodówce przez noc.

Po upływie czasu mięso ułożyć na naczyniu żaroodpornym lub na blachach do pieczenia.

Piec przez około 30 minut w piekarniku w temperaturze 220°C. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 175°C, a następnie dodaj domowy bulion.

Piecz w ten sposób przez około godzinę. W razie potrzeby możesz wydłużyć czas pieczenia. Podczas pieczenia, mniej więcej co 5-10 minut skrapiaj mięso sosem.

Po upieczeniu schabu wyłączyć piekarnik.

Top