• 16 maja 2024

Proszek do pieczenia i chleb to świetna opcja śniadaniowa dla całej rodziny. Chleb możesz przygotować z ulubionymi nasionami i ziołami. Chleb na proszku do pieczenia jest łatwy do wykonania. Do zrobienia chleba potrzebne będą następujące artykuły spożywcze: mąka żytnia (lub pszenna), siemię lniane (oregano), proszek do pieczenia, sól i oliwa z oliwek.

Jak zrobić chleb z proszkiem do pieczenia Wymieszaj w misce mąkę żytnią i mąkę pszenną. Dodaj do miski proszek do pieczenia, sól i oregano. Wymieszaj z wodą i oliwą z oliwek. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Chleb ostudź, a następnie zawiń w czystą lnianą ściereczkę.

Siemię lniane to nasiona, które pochodzą z drzewa lnu zwyczajnego. Siemię lniane jest polskim superfood, ponieważ posiada wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Siemię lniane jest pokarmem silnie śluzowatym. Śluz, który tworzy się po namoczeniu nasion ma korzystny wpływ na nasz układ pokarmowy. Pomaga zmniejszyć stan zapalny i reguluje pracę jelit. Siemię lniane jest doskonałym źródłem kwasu tłuszczowego omega 3, który jest bardzo korzystny dla naszego układu krążenia i pomaga obniżyć nasz cholesterol. Siemię lniane ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który może zwiększyć ilość posiłków. Błonnik może obniżyć poziom glukozy we krwi i pomóc w regulacji cholesterolu. Mąka razowa jest bogata w minerały, takie jak witamina E i witaminy z grupy B. Witaminy te są niezbędne do metabolizmu energetycznego. Witamina E, z drugiej strony, jest silnym przeciwutleniaczem. Jest znana jako witamina młodości, ponieważ wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie.

Łatwo jest zrobić pyszny chleb bez drożdży. Domowe wypieki można wykorzystać jako dodatek do dania lub na obiad. Po upieczeniu chleb jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez 3-4 dni. Do produkcji chleba można użyć również innych rodzajów mąki.

Składniki dla 10 porcji

  • Mąka żytnia typ 2000 50 g 2,5 litra
  • Mąka pszenna typ 1850 300 1 g 1,5 litra
  • Proszek do pieczenia 20 5 2 płaskie łyżeczki
  • Jajko 1 szt .
  • Siemię lniane (całe), 200 g
  • Oliwa z oliwek 100 ml pół szklanki

W misce wymieszaj mąkę żytnią i mąkę pszenną. Do miski dodaj proszek do pieczenia, jajko i sól.

Wymieszaj razem 400 ml wody i oliwę z oliwek, a następnie zagnieć ciasto.

Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez 50 minut.

Chleb ostudzić i zawinąć w lniany ręcznik.

Top