• 16 maja 2024

Na pyszny rodzinny obiad świetnie nadają się placki ziemniaczane z serem. Te placki ziemniaczane są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Idealnym połączeniem są placki ziemniaczane z serem śmietankowym. Nie musisz posiadać żadnych umiejętności kulinarnych, aby przygotować placki ziemniaczane z serem śmietankowym. Do wykonania placków potrzebne będą następujące składniki: ziemniaki, cebula i jajka; mąka pszenna; białka jaj; pieprz ziołowy; sól, pieprz; ser gouda; olej rzepakowy.

Jak zrobić placki ziemniaczane z serem cheddar Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce do ziemniaków. Do masy dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i pieprz. Wmieszaj jajka. Za pomocą tarki zetrzeć serek śmietankowy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż placki partiami. Na każdym naleśniku ułożyć trochę sera i smażyć, aż się rozpuści. Ułóż naleśniki na dużych talerzach.

Żółty ser jest produkowany z mleka krowiego. Zawiera dużo tłuszczu, przez co jest bardzo kaloryczny. Jest również dobrym źródłem wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i utrzymania układu kostnego. Pomaga zapobiegać osteoporozie u dzieci i krzywicy kości. Jajka w tym przepisie są bogate w witaminy ważne dla naszego organizmu, w tym witaminę A i witaminy z grupy B. Są bogate w mikroelementy, takie jak żelazo i fosfor, a także zawierają luteinę, zeaksantynę i inne niezbędne składniki odżywcze dla naszych oczu. Jajka są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka. Wybieraj jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko jest niezbędne do prawidłowej regeneracji naszego organizmu. Ważne jest, aby zapewnić, że mamy wystarczającą ilość białka.

Pyszne naleśniki z serkiem śmietankowym stanowią świetne danie obiadowe. Najlepsze naleśniki są z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Naleśniki mogą stanowić opcję obiadową zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Po usmażeniu naleśniki można jeść od razu. Można je przechowywać w lodówce do 24 godzin. Pod wpływem zimna tracą swoją chrupkość i smak.

Składniki na 5 porcji:

  • Ziemniaki późne 2000 g 10 dużych kawałków
  • Cebula 300 g 1 średni kawałek
  • Typ 500 200 Mąka pszenna 500 1 litr
  • Jajko 4 szt .
  • Ser Gouda 200 g
  • Olej rzepakowy 100 ml

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków.

Do potrawy dodać mąkę pszenną, sól i pieprz.

Jajka wymieszać z mąką i dobrze połączyć.

Za pomocą tarki zetrzeć serek śmietankowy.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i partiami smażyć naleśniki.

Na każdym naleśniku ułożyć trochę sera i smażyć, aż się rozpuści.

Naleśniki ułożyć na dużych talerzach.

Top