• 16 maja 2024

Osoby uczulone lub wrażliwe na białko jajka mogą cieszyć się tymi pysznymi naleśnikami. Nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby zrobić bezjajeczne naleśniki twarogowe. Do wykonania naleśników potrzebne będą następujące składniki: banan, twaróg owsiany, mleko i proszek do pieczenia.

Jak zrobić naleśniki twarogowe bez jajek Umieść banana skórką do dołu w misce. Dodaj płatki owsiane, mleko twarogowe, miód i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż uzyskasz gładką pastę. Rozgrzej olej rzepakowy na dużej patelni. Dodaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki partiami. Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty na małym ogniu. Naleśniki podawaj z domowym kremem czekoladowym lub jogurtem naturalnym.

Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Możemy dobrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku w zależności od potrawy, którą podajemy. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera również tłuszcz mleczny. Jest to zemulgowana forma kwasów tłuszczowych, które mogą być wchłaniane bezpośrednio bez konieczności trawienia. Banany mogą być łatwo trawionym cukrem owocowym. Banany zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. To poprawia uczucie zadowolenia i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponieważ błonnik znajduje się w żywności, poziom glukozy we krwi jest bardziej stabilny, ponieważ wolniej wchłania cukier. Banany są dobrym źródłem witamin A, C i E, a także potasu. To obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Pyszne naleśniki na słodko to świetna propozycja na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Możesz również przygotować łatwe naleśniki jako deser. Z pomocą dzieci można również zrobić pyszne naleśniki z twarogiem. Po usmażeniu, naleśniki można jeść od razu. Można je przechowywać w lodówce do 2 dni.

Składniki dla 4 porcji

  • Banan 300 g 2 duże kawałki
  • Płatki owsiane g
  • Twaróg tłusty 200 g
  • Mleko 3,2% 140 ml
  • Miód 50 g
  • Proszek do pieczenia 10 50 g 1 Płaska łyżka stołowa
  • Olej Canola 100 ml pół szklanki

Umieść banana skórką do dołu w misce.

Dodać płatki owsiane, mleko twarogowe, miód i proszek do pieczenia.

Zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.

Rozgrzej olej na patelni i dodaj ciasto na naleśniki.

Smażyć każdą stronę przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Naleśniki podawaj z domowym kremem czekoladowym lub jogurtem naturalnym.

Top