• 16 maja 2024

Wegańskie naleśniki są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji. Te roślinne naleśniki są wykonane bez jaj i mleka. Zastąpienie jajek nie jest trudne, choć może się tak wydawać. Ten przepis pokaże Ci, jak łatwo jest zrobić wegańskie naleśniki.

Ten przepis pokaże Ci jak zrobić wegańskie naleśniki, które są miękkie i delikatne, ale nie rozpadają się na patelni. Przygotowanie całości zajmuje zaledwie kilka minut, więc jest to łatwe dla każdego, kto jest zajęty. Do przygotowania najlepiej użyć specjalnej patelni, ale i ze zwykłą można sobie poradzić. Zanim zaczniesz robić pierwszego naleśnika, lekko natłuść patelnię, aby zmniejszyć ilość kalorii. Dobre nagrzanie metalu spowoduje, że reszta będzie przywierać do powierzchni patelni. Do robienia naleśników używaj chochli, a następnie wylewaj niewielkie ilości na patelnię. Naleśniki staną się grubsze, jeśli zrobisz zbyt wiele.

Wegańskie naleśniki są łatwe do zrobienia i pyszne. Chociaż mąka pszenna jest preferowaną mąką do robienia tych naleśników, możesz użyć dowolnej mąki, którą wolisz. Płatki owsiane, lub mieszanka z mąk bezglutenowych, będą działać dobrze. Do mieszanki można dodać siemię lniane, które jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Wpływa ono pozytywnie na ogólne funkcjonowanie organizmu, zwłaszcza na przeciwdziałanie stanom zapalnym. Jest również dobrym źródłem błonnika, który jest bardzo pomocny w utrzymaniu dobrego zdrowia trawienia.

Ze względu na swoją prostotę, ten przepis jest świetny dla początkujących. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

To świetny pomysł na śniadanie, lunch i deser. Można je zrobić w słodkich lub wytrawnych smakach. Są również świetną propozycją dla dzieci. Są tak pyszne, że trudno się im oprzeć. Te pyszne vege pancakes najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców.

Składniki dla 2 Porcji

  • Typ 500 150 g 1 litr
  • Płatki owsiane 35 1 szklanka
  • Mielone siemię lniane g 2 łyżki stołowe
  • Mleko owsiane 450 ml 1, i 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy ml

Płatki owsiane przerobić na proszek za pomocą młynka.

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone płatki.

Wmieszaj mleko owsiane, a następnie wymieszaj wszystko razem za pomocą trzepaczki.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wlej na patelnię 1 chochlę ciasta naleśnikowego i smaż obie strony do uzyskania złotego koloru.

Top