• 16 maja 2024

Świetnym dodatkiem do obiadu jest sałatka z białej kapusty, jak po chińsku. Można ją sparować z daniami mięsnymi, rybnymi i wegetariańskimi. Sałatka ta często przygotowywana jest w chińskiej restauracji. Choć najprawdopodobniej jest to danie wietnamskie, to zostało zmodyfikowane tak wiele razy, że trudno przypisać je do jakiejś konkretnej kuchni. Ta inspirowana chińską kuchnią sałatka jest łatwa do przygotowania i wymaga bardzo małego doświadczenia kulinarnego. Ten przepis wykorzystuje białą kapustę, marchew i cebulę, a także cukier, olej rzepakowy, sól i ocet balsamiczny. Możesz również zrobić ten przepis z chińską kapustą używając zamiast niej octu ryżowego.

Aby zrobić sałatkę, która wygląda jak baton, posiekaj kapustę, zetrzyj na tarce i pokrój w kostkę marchew. Wymieszaj warzywa razem w misce. Zrób marynatę używając pozostałych produktów. Zagotuj ją w rondelku, a marynatę wyłóż na sałatkę. Przykryj ją folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Marynata się "zmaceruje", czyli warzywa i sałatka nabiorą wyrazistego smaku, który spodoba się większości osób, które jej próbowały.

Sałatka z białej kapusty w stylu chińskim stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Jest pyszna i zadowoli nawet wybrednych zjadaczy. Większość ludzi spróbuje czegoś w restauracji, ale często próbujemy tego w domu. Dzięki temu mamy szansę spróbować różnych sałatek, które są dostępne w wielu restauracjach. Ta sałatka jest świetna dla diety niskokalorycznej, ponieważ ma mało kalorii. Dostarcza również wielu witamin i minerałów, które będą korzystne dla naszego zdrowia. Kapusta jest bogata w witaminę C, która jest szczególnie ważna w okresie zwiększonej zachorowalności. Ważne jest, aby surową kapustę przechowywać przez dłuższy czas (nawet cały rok), dzięki czemu sałatkę będzie można przygotowywać jeszcze przez cały rok.

  • Kapusta biała 500 50 g Pół małej główki
  • Marchew 200 g 1 mały kawałek
  • Cebula 100 g 1 mały kawałek
  • Ocet balsamiczny 100 ml
  • Cukier 100 g
  • Olej rzepakowy 100 ml

Umyj kapustę i osusz ją. Następnie za pomocą noża pokrój ją na małe kawałki.

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Wymieszaj warzywa razem w misce.

W małym rondelku połącz ocet, 100ml wody, cukier, olej i szczyptę soli. Doprowadź wszystko do wrzenia.

Wymieszaj marynatę z warzywami.

Przykryj miskę z sałatką i pozostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny.

Top