• 16 maja 2024

Pierogi z soczewicą, polskie danie regionalne, staje się coraz bardziej popularne i gości na polskich stołach. Danie to świetnie nadaje się na święta, niedzielne obiady lub na co dzień. Pierogi z soczewicą to danie wegetariańskie, wegańskie lub na bazie mięsa. Dzięki tej neutralności danie może być dzielone przez wszystkich bez konieczności przygotowywania wielu potraw. Pierogi są pyszne z masłem, słoniną lub duszoną cebulą. Mogą być smażone, podsmażane lub pieczone w piekarniku. Pierogi z soczewicą są również świetne jako dodatek do mięs lub z barszczem czerwonym. Zachwycą każdego swoim pysznym aromatem pietruszki, podsmażonej cebuli i złotym kolorem.

Farsz z soczewicy można zrobić zarówno z soczewicy czerwonej, zielonej lub obu rodzajów soczewicy do pierogów. Uniwersalność farszu z soczewicy sprawia, że każde danie będzie smakowało wyjątkowo. Farsz z soczewicy do pierogów można również modyfikować. Do farszu możesz dodać twaróg, oscypek lub fetę. Połączenia smakowe mogą nadać potrawie różnorodności i charakteru. Dzięki tym modyfikacjom pierogi z soczewicą, które nie będą zbyt mdłe, mogą na stałe zagościć na Twoim stole.

Farsz z soczewicy do pierogów warto zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Dzięki temu farsz będzie smakował wyśmienicie, a wszystkie smaki dobrze połączą się z miękkim i aksamitnym ciastem.

Przygotowanie farszu z soczewicy do pierogów wymaga bardzo niewiele przygotowań. Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić pierogi z soczewicy. Nie będzie to jednak trudne. Danie to będzie doskonałym punktem wyjścia do wielu przygód w świecie pierogów.

  • Czerwona soczewica
  • Cebula duża cebula
  • 72 ml 6 łyżek
  • Pietruszka 6 g łyżeczka
  • Typ 500 500 g 4 puste kubki
  • Jajko 1 szt. Jajko w rozmiarze M

Soczewicę umieść w naczyniu żaroodpornym. Praż je przez około 20 minut. Do soczewicy dodaj ciepłą wodę w proporcji 1:1. Doprowadzić do wrzenia, pod przykryciem. Przykryć i gotować na najniższym ogniu przez 5 minut. Pozostaw przykryty na 15 minut, aby nasiona wchłonęły całą wodę. Przełożyć do miski i ostudzić.

Drobno posiekaj cebulę. Podgrzej olej w małym rondlu, dodaj cebulę i szczyptę soli. Przykryj rondel pokrywką i pozwól cebuli gotować się na najniższym ogniu palnika przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru.

Wymieszaj cebulę i soczewicę, a następnie dodaj łyżkę soli, pół łyżeczki pieprzu, po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i dużą szczyptę majeranku.

W dużej misce wymieszaj mąkę. Dodaj szczyptę kurkumy i 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Dobrze zagnieść ciasto. Do mąki, która pozostanie po zagniataniu, dodaj 2-3 łyżki wody. Dzięki temu ciasto nie będzie się sklejało. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym przez 10 minut. Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i pozwól mu odpocząć przez 15 minut.

Rozwałkuj ciasto na grubość 1 mm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Na środek każdego kółka nałóż łyżeczkę farszu lub jego połowę. Następnie zlepić pieroga w całość.

W dużym garnku zagotuj wodę. Na około 25 pierogów potrzebne będą 4 litry. Gdy woda się zagotuje, dodaj do niej jedną łyżeczkę soli, a następnie wrzuć do garnka pierogi. Aby pierogi nie przywarły do dna, delikatnie mieszaj przez około 15-20 sekund. Gotuj pierogi przez około minutę i kwadrans, aż wypłyną na powierzchnię.

Top