Sałatka z rukolą i gruszką to ponadczasowe połączenie rukoli z gruszką i orzechami włoskimi. Dressing wykonany jest z oliwy z oliwek i winegretu balsamicznego. Sałatka może być podawana jako przystawka, lub jako aperitif na przyjęciu. Może być również podawana jako danie główne lub dodatek do obiadu lub kolacji.
Ten przepis na sałatkę z aruguli i gruszek jest szybki i łatwy do przygotowania. Sałatka może być przygotowana dla niezapowiedzianych gości lub jako szybka przekąska po długim dniu. Dressing do sałatki jest równie prosty jak samo danie. Składa się z zaledwie kilku składników, a nadaje smak wszystkim składnikom.
Sałatka z rukolą i orzechami, wraz z gruszką, to zdrowy wybór, który oferuje wiele w wartości odżywczej. 100g rukoli (podstawa dania) zapewni 100% Twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Pokrywa również 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz 25% zapotrzebowania na witaminę C i foliany. Jest bogata w witaminy z grupy B, wapń i magnez, żelazo, potas, mangan i magnez. Jest niskokaloryczna, ale ma dużo błonnika, więc jest polecana przy odchudzaniu. Witamina K jest dobrym źródłem wsparcia dla układu kostnego. Witamina C i witamina K pomagają uszczelnić naczynia krwionośne. Ma właściwości antybakteryjne i odtruwające, wzmacnia odporność, poprawia stan włosów i skóry. Orzechy włoskie mają wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są istotne w profilaktyce chorób serca. Zawierają również witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność i wygląd skóry. Ze względu na zawarte w orzechach antyoksydanty, czyli związki, które mogą zmiatać wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia, warto je dodawać. Gruszki są niskokaloryczne. Jedna średniej wielkości gruszka dostarcza około 60 kcal. Ma wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu. Gruszki są bogate w witaminy A, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka może być źródłem pektyn, czyli składników błonnika, które mają właściwości żelujące. Pektyny są często dodawane do żywności, np. dżemu. Mają właściwości antyrakowe, przeciwdziałają insulinooporności, obniżają poziom cholesterolu i/lub trójglicerydów we krwi oraz usuwają metale ciężkie z organizmu. Są przydatne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom i odżywiają florę bakteryjną.
Składniki dla 2 Porcji
Ilość porcji:
Rukolę umieścić w misce.
Na patelni upraż orzechy włoskie. Prażyć orzechy włoskie, aż uwolnią swój aromat. Posypać nimi rukolę.
Umyj gruszkę i przekrój ją na pół.
W misce połącz oliwę, ocet balsamiczny i sok z cytryny z miodem. Dodaj szczyptę soli do smaku.
Przed podaniem skropić sałatkę dressingiem.
Komentarze (0)