Makaron ryżowy z łososiem to połączenie kuchni azjatyckiej i europejskiej. To pyszne połączenie wędzonego łososia i szpinaku przypadnie do gustu.
Ten prosty przepis na makaron ryżowy z łososiem można zrobić w kilka minut. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować makaronu ryżowego, suszonych pomidorów i cebuli, a także przypraw.
Przygotuj wszystkie składniki. Wyjmij pomidory z oleju i pokrój je w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Pokrój również łososia na małe kawałki. Następnie podsmaż cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj 2 garście liści szpinaku. Gdy szpinak straci swoją objętość i jędrność dodaj suszone pomidory, łososia i wrzuć na patelnię. Dopraw patelnię estragonem i pieprzem ziołowym, tymiankiem, oregano i solą w razie potrzeby W czasie gdy łosoś się podgrzewa, przygotuj makaron ryżowy zgodnie z opakowaniem. Gdy łosoś będzie ugotowany, wymieszaj sos z makaronem.
Teraz już wiesz, jak zrobić makaron ryżowy z użyciem łososia. Jest to szybki i łatwy przepis, który daje pyszny posiłek. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie wędzonego łososia.
Makaron ryżowy jest wykonany z wody, mąki ryżowej lub zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą makaron czy ryż. Ze względu na wysokie uprawy ryżu w Azji, jest szczególnie popularny. Jak podaje historia, makaron ryżowy po raz pierwszy został spożyty w Azji około 200 roku p.n.e. Ryż musi być oczyszczony z kurzu i pozostawiony do namoczenia przez kilka godzin lub nawet dni, zanim zostanie użyty do produkcji makaronu. Dzięki temu ryż zachowuje wilgoć, a także ułatwia proces fermentacji. Następnie ryż musi być zmielony, ugotowany i zwinięty w arkusze. Na koniec należy je wysuszyć i pociąć na pożądane kształty. Makaron ryżowy nie zawiera glutenu (ani jaj), więc może być stosowany w daniach zawierających te składniki. Makaron ryżowy jest również lżejszy niż zwykły makaron, co czyni go dobrym wyborem dla tych, którzy próbują schudnąć.
Składniki na 2 porcje
Pomidory wyjąć z oleju. Pokroić w cienkie paski.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę na olej i smaż, aż nabierze złotego koloru. Dodaj szpinak na patelnię i smaż, aż zwiędnie.
Następnie dodaj pomidory i kawałki łososia. Można też dodać po pół łyżeczki pieprzu ziołowego, oregano, tymianku i estragonu. W razie potrzeby doprawić do smaku.
W czasie, gdy łosoś się podgrzewa, przygotuj makaron według instrukcji z opakowania.
Wymieszaj sos z makaronem.
Posiekać pietruszkę i posypać nią wierzch dania.
Komentarze (0)