• 1 listopada 2024

Deser bananowy to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty, gdy nadrabiamy zaległości w spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną. Deser z galaretką możesz podać na ciepło lub na zimno. Ten przepis jest idealny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby zrobić deser bananowy. Do wykonania deseru potrzebne są następujące składniki: Jogurt grecki, serek mascarpone i galaretka bananowa.

Jak zrobić deser bananowy? Galaretkę przełożyć do miseczki i dodać wrzątek. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do schłodzenia w lodówce. W misce wymieszaj mascarpone i jogurt grecki. Połącz cukier i sok z cytryny. Ułóż biszkopty na wierzchu pucharków. Na wierzchu rozsmarować masę z jogurtu i serka mascarpone. Pokrój banany w plasterki i usuń skórkę. Ułożyć banany na wierzchu tej masy i dodać tężejącą galaretkę. Odstawić na co najmniej 4-5 godzin.

Banany można łatwo strawić cukier owocowy. Banany zawierają dużo błonnika pokarmowego. To pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i poprawia uczucie zadowolenia. Ponieważ błonnik znajduje się w żywności, poziom glukozy we krwi jest bardziej stabilny, ponieważ wolniej wchłania cukier. Banany są dobrym źródłem witamin A, C i E, a także potasu. Pomaga to obniżyć ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mascarpone - włoski ser, który ma wysoką zawartość tłuszczu (około 40%), dzięki czemu jest kremowy i uniwersalny. Można go wykorzystać do słodkich wypieków, baz kremowych lub słonych potraw, takich jak spaghetti i zapiekanki.

Deser na bazie bananów to świetny dodatek do świeżo zaparzonej kawy. Domowy deser można zrobić z samym jogurtem. Jest on wtedy kremowy i pyszny. Do tego pysznego deseru można dodać również inne owoce. Po schłodzeniu w lodówce deser jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać nawet do 2 dni.

Składniki dla 6 Serwowanie

  • Mascarpone 250 g
  • Pełnotłusty jogurt grecki 400 g
  • Banan 300 g 3 średnie kawałki
  • Galaretka 70 g banan
  • Cukier 100 g
  • Herbatniki 300 g
  • Sok z cytryny 30 50 ml

Galaretkę przekładamy do miski i dodajemy wrzątek zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Przechowywać w lodówce.

W misce wymieszaj mascarpone i jogurt grecki.

Wymieszaj składniki razem z cukrem i sokiem z cytryny.

Wyłożyć biszkoptami filiżanki.

Rozprowadź na nich masę jogurtową i serek mascarpone.

Banana pokroić ze skórką i usunąć pestki.

Ułóż banany na wierzchu swojej masy, a następnie zalej gęstniejącą galaretką.

Wstaw do lodówki na około 4-5 godzin.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top